Poradniki Suplementy

Garcynia kambodżańska i kwas hydroksycytrynowy na odchudzanie – raport

kwas hydroksycytrynowy na odchudzanie

Kwas hydroksycytrynowy to najważniejszy składnik garcynii cambogia. To dzięki niemu garcynia kambodżańska ma działanie wspomagające odchudzanie, co potwierdzają zarówno badania, jak i opinie osób, które zdecydowały się na suplementację. Czy rzeczywiście warto stosować garcynię kambodżańską lub kwas hydroksycytrynowy na odchudzanie? Przeczytaj nasz raport.

Czy garcynia kambodżańska jest dla Ciebie?

Garcynia kambodżańska to owoc o szerokim spektrum działania. Badania wykazały, że zawarty w nim kwas hydroksycytrynowy (HCA) nie tylko zmniejsza apetyt i poprawia metabolizm, ale też reguluje gospodarkę węglowodanami, pomaga w treningach, dodaje energii i może poprawiać nastrój!

Stosując suplementy z garcynią możesz odnieść szereg korzyści zdrowotnych. Odchudzanie jest zaledwie jedną z nich. Przekonaj się o wspaniałych właściwościach garcynii, która praktycznie nie ma żadnych skutków ubocznych.

Skuteczne odchudzanie

Garcynia kambodżańska nie jest cudownym środkiem odchudzającym, po którym schudniesz bezboleśnie i bez wyrzeczeń. Ona działa jak katalizator utraty wagi w podbramkowych sytuacjach. Dzięki niej zmniejsza się apetyt a organizm zyskuje nowe pokłady energii między innymi dzięki zmianom w metabolizmie węglowodanów!

Garcinia cambogia dodatkowo energetyzuje i poprawia nastrój. A dzięki temu umożliwia wytrwanie na diecie, zwiększenie aktywności i… całkiem po prostu skuteczne odchudzanie dzięki utrzymaniu motywacji.

Korzyści dla zdrowia

Garcynia kambodżańska wpływa zarówno na zdrowie fizyczne, jak i zdrowie psychiczne.

Badania wykazały, że poprawia metabolizm węglowodanów, co wiąże się z silnym działaniem ochronnym i profilaktyką najpoważniejszej z cywilizacyjnych chorób – cukrzycą typu 2. Dodatkowo ekstrakt z garcynii bardzo korzystnie wpływa na cholesterol.

Co ciekawe garcynia kambodżańska stymuluje również nastrój. W badaniach okazało się, że może mieć działanie zbliżone do najsilniejszego naturalnego antydepresantu, czyli 5-htp.

Garcynia kambodżańska i kwas hydroksycytrynowy na odchudzanie – badania

Na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat garcynię kambodżańską badano co najmniej kilkunastokrotnie, poniżej prezentujemy wnioski z kilku najbardziej miarodajnych badań.

Zestawienie wyników badań

Data badania Efekty Ilość garcynii / HCA
2007 rok Garcynia miała efekt odchudzający 3,45 grama ekstraktu
2004 rok Zaobserwowano efekt odchudzający 4,7 grama ekstraktu
2003 rok Zaobserwowano efekt odchudzający 1667 mg ekstraktu
2002 rok Brak efektów 900 mg ekstraktu
2001 rok Brak efektów 500 mg ekstraktu

Jak łatwo się domyślić na podstawie tabeli kluczem do powodzenia eksperymentu czyli tak naprawdę odchudzania jest dzienna ilość przyjmowanego ekstraktu z garcynii kambodżańskiej!

Garcynia kambodżańska – gdzie ją kupić?

Garcynii kambodżańskiej, czyli owocu garcynii, nie kupisz w polskich sklepach. Jeśli chcesz jednak wykorzystać garcynię w odchudzaniu – posłuż się ekstraktem. To najlepszy wybór i na odchudzanie i na nastrój.

ZACZNIJ ODCHUDZANIE Z GARCYNIĄ - WYBIERZ NAJSILNIEJSZY EKSTRAKT!


Czy garcinia cambogia rzeczywiście działa tak, jak twierdzą producenci suplementów z tym składnikiem? Cóż, jeśli poczytasz włoskie gazety przekonasz się, że tak. U nas garcinia nie jest aż tak popularna, więcej – krąży wiele mitów na jej temat, ale jak przekonują badania – w większości przypadków garcynia kambodżańska rzeczywiście wydaje się działać, a jej działanie polega na rzeczywistym wspomaganiu odchudzania.

Czym tak w ogóle jest garcinia cambogia?

Garcynia kambodżańska to roślina, która wydaje owoce podobne do dyni. Występuje w różnych rejonach świata, ale niestety nie w Europie – rośnie głównie na terenie Azji i w Afryce. Na całym świecie garcynia kambodżańska stała się znana po odkryciu i nagłośnieniu faktu występowania w niej kwasu hydroxycytrynowego (w skrócie HCA), który uważany jest za naturalny środek odchudzający.

HCA, czyli kwas hydroksycytrynowy jest obecny głównie w skórce tego egzotycznego owocu.

Jak działa garcynia kambodżańska i kwas hydroksycytrynowy?

Jak dotąd wypracowano dwie teorie działania garcynii kambodżańskiej. Teorie te w mniejszym lub większym stopniu zostały potwierdzone badaniami naukowymi. I tak:

  • najczęściej podkreśla się fakt, że garcinia cambogia jest przede wszystkim dobrym regulatorem gospodarki węglowodanowej, a konkretnie ma blokować zmianę węglowodanów w tłuszcz i tym sposobem zapobiegać nadwadze tudzież powodować stopniową redukcję nadwagi – działanie to potwierdziły badania, w trakcie których wykazano też, że dzięki garcynii cukry zmieniają sie w glikol, który trafia do mięśni i tam jest spalany,
  • za kolejne odchudzające działanie garcynii uważa się jej zdolność do zmniejszenia apetytu, co ułatwia przejście na dietę osobom, mającym z tym poważne problemy, to również potwierdzają badania, przy czym mechanizm działania garcinii na tym polu jest kazałonieco bardziej złoożony, bo efekt może zależeć zarówno od wpływu na metabolizm cukrów (rozsądniejsze zarządzanie glukozą), jak i wpływu garcinii cambogii na produkcoję serotoniny – neuroprzekaźnika i de facto hormonu, od którego zależy zarówno nasz apetyt, jak i nastrój.

Wyniki badań nad garcynią kambodżańską

Garcynię kambodżańską i jej wpływ na odchudzanie oraz cały ludzki organizm badano od lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. poniżej przedstawiamy wykaz wyników najważniejszych badań. Badania uszeregowane są w kolejności od najnowszych do najstarszych.

  • 2012 (publikacja w British Journal of Nutrition)
    • w badaniu brali udział młodzi mężczyźni, którym podawano HCA w celu sprawdzenia, jak wpływa ono na gospodarkę węglowodanową po wysiłku fizycznym (treningu) i spożyciu posiłku obfitującego w węglowodany,
    • okazało się, że HCA obniżało poziom insuliny i dodatkowo zwiększało poziom glikogenu w mięśniach, co potwierdzono badając ten poziom poprzez pobranie próbek tkanek.
  • 2007 (publikacja w Journal of Clinical Nutrition)
    • badaniu poddanow 50 otyłych kobiet w wieku od 18 do 75 lat, grupa eksperymentalna otrzymywała suplementy z garcynią (przed posiłkami), druga grupa otrzymywała placebo,
    • w wyniku badań stwierdzono, że osoby otrzymujące garcynię chudły więcej niż osoby z grupy placebo,
  • 2004 (publikacja w Journal of Medicine)
    • badaniu poddano 60 osób, a badanie trwało 8 tygodni, badanym podawano ekstrakt z garcynii kambodżańskiej lub placebo, w porównaniu z grupą placebo u osób z grupy eksperymentalnej zaobserwowano zmiany większości parametrów metabolicznych oraz utratę wagi,
    • osoby z grupy eksperymentalnej traciły średnio 5,4% masy ciała i o 5,2% zmniejszało się ich BMI,
    • grupa eksperymentalna samoistnie przechodziła na dietę, dzięki garcynii zaczynano jeść mniej,
    • w grupie stosującej suplementy z garcynią zauważono obniżkę całkowitego cholesterolu oraz zmniejszenie cholesterolu LDL (złego) i zwiększenie cholesterolu HDL (dobrego),
    • doszło też do zmniejszenia poziomu trójglicerydów i leptyny, czyli hormonu otyłości,
    • zwiększył się poziom serotoniny.
  • 2003 (publikacja w Clinical Therapeutic Research)
    • badano 39 osób z nadwagą w wieku od 20 do 65 lat, połowie podawano garcynię, połowa otrzymywała placebo,
    • na koniec okazało się, że osoby otrzymujące ekstrakt z garcynii kambodżańskiej straciły dużo więcej tłuszczu z rejonu brzucha, zmniejszyło się też całkowite otłuszczenie ich organizmów.

W pozostałych badaniach w większości otrzymywano pozytywne efekty, choć niestety nie wszystkie badania były tak pozytywne.

Podsumowując należy stwierdzić, że garcynia jest bardzo obiecującym suplementem i na pewno warto uwzględnić go w swoim planie odchudzania!

Możesz sięgnąć po HCA np. od Solgara lub

ZACZNIJ ODCHUDZANIE Z GARCYNIĄ ACTIVES!

Zostaw opinię lub skomentuj